Aromaterapia


Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.
Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie. Ele pot fi extrase din frunze, flori, radacini, scoarta, rasini, cojii de fructe.

Proprietatile curative se datoreaza continutului lor in uleiuri esentiale precum si altor componente insuficient studiate.  Dr.Taylor de la Universitatea Austin,Texas afirma ca le-ar trebui o mie de ani chimistilor din intreaga lume, pentru ca acestea sa poata fi complet studiate. In prezent se cunosc componentele principale, care sunt in mare parte amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide,fenoli, cetone. Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare, sau extractie cu solventi organici, cantitatea de esenta prezenta intr-o anume planta, variind de la 0.01% la 10% sau peste.

Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri.Vechii egiptenii se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor. In mormintul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut cindva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic. In secolul nouasprezece apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.

Mecanismele de actiune ale uleiurilor eterice nu sunt inca complet descifrate. Ele actioneaza atit la nivel local cit si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzind in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care nedirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile. Mc Kenzie vorbeste despreo anume “vibratie subtila” care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu